HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

21-01-2022 12:46
Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

 

Latincede Salvia officinals olarak bilinen adaçayı çok eski zamanlardan beridir kullanılan şifalı bitki türlerindendir.Nane bitkisi ailesinden gelen adaçayı, yaprak dökmeyen çalı olarak bilinir. Mayıs ve haziran aylarında toplanan adaçayı, temiz bir yerde iyice kurutulduktan sonra hava almayan kaplarda saklanması önerilir.

Yapraklarında ince tüyleri olan ve kabarık şekilli adaçayı bitkisinin yumuşacık dokusu vardır. Griye yakın yeşil yapraklara sahip; mor, eflatun ve pembe gibi farklı renklerde çiçek açabilen çalıdır.

Kurutulduktan sonra adaçayı içerisindeki zengin vitamin ve minerali yoğun hapseden bitki türüdür. Taze veya kurutulmuş şekilde tüketilen adaçayının lezzet açısından tek farkı; taze adaçayı, kurutulmuş adaçayı gibi acımsı bir lezzete sahip değildir. Kokusu taze narenciye ve çam bitkisinin karışımı gibi bir kokuya sahiptir. Kendine has doğal lezzeti ve aromatik özelliklere sahip bitki türdür.

 

Adaçayı Nasıl Kullanılır?

 

Farklı sunumlarda ve çeşitli tatlarda karşımıza çıkan adaçayı bazen bir baharat veya garnitür türünde mutfaklarda yaygınca kullanılır. Özellikle et yemeklerinde aromatik doğal kokusunun özelliğinden dolayı sosların içerisinde daha sık kullanılır. Kekik, defne, funda ve biberiyle bitkileriyle birlikte de tercih edilir. Adaçayı çalısı tıbbi ve kozmetik sektöründe en yaygın kullanılan bitki türlerindendir. Uçucu yağ içeren bir ot olmasından dolayı genellikle kozmetik alanında cilt gençleştirici ve cilt yenileyicisi tedavi edici olarak kullanım şekli vardır. Tütsü olarak kullanılan adaçayının ferahlatıcı ve sakinleştirici özelliğe çoktur. En sık ve yoğun tüketim yöntemi ise en iyi çay bitkilerindendir.

 

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

 

Adaçayını genellikle sonbahar ve kış mevsiminde soğuk algınlığında ve boğaz ağrılarına iyi gelen çay bitkisi olarak bilinir. Sindirim sitemi problemlerine, ağrılara ve ruhsal sorunlarına iyi gelen bitki türüdür. Aşırı terleme sorunu yaşayanlar için tavsiye edilen özel bitki kürüdür. Kilo kaybına yardımcı olduğu bilinen sağlıklı otlardandır.Vücut dokusunu iyileştirici etkisi olan, yaraları kısa sürede ve doğal yollarla kapatan şifalı bitki olarak kullanılır. Ağız ve diş temizliği için gargara olarak kullanılır. Sakinleştirici ve ferahlatıcı etkisi olan adaçayı çalısı, günün yorgunluğunu kısa sürede atmada en iyi yöntemlerden biri olabilir.

 

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı bitkisinin demlenme şekli diğer bitki çaylarından çok da farklı değildir. Adaçayı kurutulmuş adaçayı ve taze adaçayı olarak kullanılabilir;

-Temiz su veya damacana su kullanmanız tavsiye edilir.

- Cezveye 1-2 su bardağı su ilave edin.

-İçerisine taze adaçayı kullanmak için 7-8 adet adaçayı veya kurutulmuş adaçayı için 1-1,5 tatlı kaşığı adaçayı ilave edin.

-Ocağın altını açın, kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocağı kapatın.

-Dinlenmesi için üzerine bir kapla kapatın.

- Beş dakika sonra adaçayınızı süzün.

-Çok uzun süre demlemeye bırakmayınız yoksa acımsı bir tat verecektir.

-İçerisine ince 1-2 ince dilimlenmiş limon parçacıkları ilave ederek tüketebilirsiniz.

- Tatlandırmak için bal ilave edebilirsiniz.

 

Adaçayını kaynatmak istemeyenler içinde farklı şekilde de demleyebilirsiniz;

-Kaynamış 1-2 su bardağı sıcak suyunuzun içerisine adaçayını ilave edin.

- Sıcak bir yerde 5-7 dk bekletin demlenmeye. Bu süre içerisinde adacının içerisinde bulunun zengin vitamin ve mineraller suyla nüfuz edecektir.

-Demlenmiş adaçayınızı süzün.

-Dilerseniz içerisine 1-2 ince dilimlenmiş limon parçacığı ilave ederek tüketebilirsiniz.

-Tatlı olarak balı tercih edebilirsiniz.

 

Günde ihtiyaca göre 1-2 çay bardağı tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

 

Not: Kronik rahatsızlıkları olanların doktor kontrolünde adaçayını tüketmeleri gerekmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.