HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Bitki Çaylarını Kesinlikle Denemelisiniz

08-12-2021 15:20
Bitki Çaylarını Kesinlikle Denemelisiniz

Bitki Çayı Nedir?

Yüzyıllardır sağlığa faydası olan bitki çaylarının son zamanlarda salgınların artış göstermesiyle birlikle, daha çok merak konusu oldu ve günden güne tüketimine yönelik artışlar gösterdi. Zengin vitamin ve mineral içermesi ve özellikle kafeinsiz ve kalorisiz oluşu, bitki çayının sağlıklı ve en iyi çay türü olarak anılmasına yol açtı. Bitkilerin köklerinden tutun da sapları, çiçekleri ve yapraklarından çeşitli çay türleri hazırlana biliniyor. Her ne kadar keyif için içilen siyah çayların yerini tutmasa da bitki çaylarının bağışıklık sistemine güçlendirmekte doğal şifa kaynağı oluşu, bu çay türünü çok özel kılıyor.

 

Bitki Çayının Siyah Çaydan Farkı?

Siyah çay da bir bitki türünden üretilmiş olsa da üretim ve lezzet bakımından birçok farklığı vardır. Siyah çaylar toplandıktan sonra özel bir işleme tabi tutulur, bitki çayları ise doğal yöntemlerle doğal ortamda güneş altında kurutularak üretilir. İki farklı çayın içerdikleri besinlerin özelliği düşünülerek farklı üretim şekli gerçekleşir. Bitki çaylarının kalori değeri yoktur ve kafeinsizdir. Halbuki siyah çay türlerinde farklı oranlarda çok az miktarda da olsa kafein vardır ve kalori değerleri siyah çay türüne göre değişkenlik gösterir. 

 

Bitki Çay Çeşitleri Nelerdir? 

 
Doğanın sunduğu bitki çay çeşitleri özellikleri yetiştirildikleri bölgelere ve mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Kış, sonbahar, yaz bitkisi gibi birçok bitki türü vardır; bitki, baharat ve meyvelerin karışımından üretilen birçok bitki çayı çeşidi mevcut. Kendi damak tadınıza uygun olan baharat ve meyveleri bitki çaylarıyla bütünleştirdiğinizde ortaya mükemmel lezzetli bir içecek çıkar. Bitki çay çeşitleri sade içilebildiği gibi karışımlı olarak da birçok bitki çayı türü vardır. Birkaç damla limon, bal, meyve kabukları; portakal, elma veya farklı baharatlarla; tarçın, zencefil, zerdeçal, karanfil gibi hoşunuza gidecek lezzetli çay çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.

 

Bitki Çay Çeşitleri Genellikle Hangi Baharat ve Meyve Çaylarıyla Önerilir?

 
Bitki çaylarının içerdikleri zengin vitamin ve minerallerin yanında özellikle C vitaminli meyvelerin ve potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin yoğun olduğu baharatların karışımlarından üretilen çay türleri daha çok tercih edilmekte. Bu çeşitler genellikle birçok bitki çayıyla harmanla bilir ve damakta yoğun lezzet bırakır, sağlığa son derece faydalıdırlar. Beslen düzeninize faydalı olan bu ürünleri güvenle tüketebilirsiniz.

 

Karışık Bitki Çayları Neye Göre Seçmelisiniz?

 
Bitki çaylarının çeşitli olmasından dolayı karışımlı bitki çaylarını seçme konusunda zorluk çekebilirsiniz. Her ne kadar bitki çaylarının çok faydalı olduğu bilinse de karışımlı bitki çaylarının dozunda tüketilmesi çok önemli bir husustur. Her bitkinin içilmemesi gerektiği ve diğer karışımlı çaylarla birleştiğinde, bitkilerin vitamin ve besin değerlerinin bilincinde olarak tüketilmesi çok önemlidir. Çay Dükkanı olarak önerimiz bitki çaylarını tüketmeden önce size alerjisi yapan bitki çeşitlerini tercih etmemeniz. Damak tadınıza uygun bitki çay türlerini seçmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Kategori başlıklarımızın altında seçmiş olduğunuz çay çeşidinim içeresindeki bitki türlerini ve hangi baharat ve meyvelerle harmanlandığıyla ilgili detaylı bilgileri alabilirsiniz. 
 

Neden Bitki Çaylarını Tercih Etmelisiniz?

 
Doğal şifa kaynağı olan bitki çaylarının sağlığımıza yararı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, kronik rahatsızlıklarda tedavisinde destekleyici olması, özellikle sindirim sisteminin işleyişini hızlandırdığı; yağ yakımını hızlandırdığı; doğal yöntemlerde zayıflamaya yardımcı olduğundan diyet programlarınızda tüketmeniz daha kısa sürede sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olur. Mide bulantısı, baş ağrısı, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi solunum yolları enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda tedavi edici etkisi vardır. Buna benzer günlük yorgunluğa veya hava değişikliğinden kaynaklanan stresi hafiflettir.  Cildi gençleştirir. Sıkı bir egzersizden sonra içilen bitki çayları, kasları güçlendirir ve kas kaybını önler. Uyumadan önce içilen bitki çaylarının uyku problemi çekenlere rahatlatıcı etkisi vardır, rahat bir uyku uyumanıza destek sağlar.
 
Bitki Çay Nasıl Demlenmeli?

Bitki çayının, siyah çay demlemekten farkı bitki çaylarını kesinlikle kaynatmamanız.  Tercih ettiğiniz bitki çayından bir tutam bitki çayını çaydanlığınıza koyup üzerine sıcak su ilave ederek 5-7 dakika bekleterek dinlenmesini bekleyin. Bitkilerin içirişinde hapsolmuş sağlıklı mineral ve besinleri su yaymasını sağlarsınız.  Bu demleme yönteminin önerilmesinin sebebi, bitkileri kaynatarak yakmamak gerekli, içerisinde olan kaliteli vitamin ve besinlerden daha fazla yararlanmanız için bitki çayları tavsiye edilir. İçerisine kokusunu ve lezzetini sevdiğiniz taze meyve kabuklarını mesela portakal kabuğu, limon kabuğu veya elma kabuklarını ekleyebilir, çayınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz. 
 
Bitki Çayları Ne Kadar Sıklıkta Tüketilmeli?
 
Bitki çayları sağlığa çok faydalı çay türleridir. Bu çay çeşidini içerken dikkat etmeniz gereken en önemli husus herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa mutlaka doktor kontrolü altında tüketmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Kullandığınız ilaçlara yan etkisi olabilecek bitkileri tüketmenizi bu sayede engellersiniz. Özellikle hamilelikle bitki çaylarının tüketim şeklide doktor kontrolünde olmalıdır. Bitki çayını günde ne fazla 2-3 bardak içmelisiniz. Bitki türüne göre tercih ettiğiniz bitki çaylarının tüketim şekline dikkat ediniz. Çok faydalı içecek olmasına rağmen bitki çayları aşırı tüketildiğinde sağlığa zararı olağanı unutmayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.